Progresivne naočale – sve što ste htjeli znati

Progresivne naočale – sve što ste htjeli znati

Uvod

Svi mi koji negdje oko četrdesete godine života počinjemo odmicati mobitel od očiju da bismo bolje vidjeli što piše, a istovremeno nismo baš sigurni kome točno maše vesela osoba s druge strane ceste, vjerojatno imamo prezbiopiju. Ne radi se pritom ni o kratkovidnosti ni o dalekovidnosti zasebno, nego o posebnom stanju istovremene kratkovidnosti i dalekovidnosti, koje se u današnje vrijeme najbolje rješava naočalama s progresivnim naočalnim lećama ili skraćeno – progresivnim naočalama.

U ovom članku ćemo, stoga, opisati tko i zašto treba progresivne naočale. Govorit ćemo o vrstama progresivnih leća i o tome kakvi okviri odgovaraju ovoj vrsti leća. Također ćemo opisati kako izgleda pregled vida za progresivne naočale, pričati o njihovoj cijeni te na kraju opisati iskustva korisnika u prilagodbi na nove progresivne naočale.

Naime, ne priviknu se svi na progresivne leće. Prosječno se oko 3 % korisnika nikad ne navikne na nove progresivne leće. Zahvaljujući stručnosti naših optometrista, kojoj osim završene srednje škole pridonosi i stalno usavršavanje na Varilux univerzitetu, uvođenju dodatnih koraka koji olakšavanju privikavanje i vrhunskoj opremi koju koristimo za preglede, ovaj je broj u Optici Kobačić znatno manji – ispod 1 %.

Prednosti i nedostaci progresivnih leća

Pitate li se „progresivne naočale – da ili ne”, pogledajte brz i jednostavan pregled u nastavku. Naravno, ovo je samo općeniti popis argumenata „za i protiv“, a o tome jesu li progresivne leće pravi izbor za vas, najbolje će znati vaš specijalist optičar ili optometrist.

Prednosti:

 • jedan par naočala za sve potrebe
 • nesmetano prebacivanje pogleda s daljine na blizinu i obrnuto
 • nema crte po sredini kao kod bifokalnih leća
 • izgledaju moderno i mladenački

Nedostaci:

 • treba vremena za navikavanje
 • malo mutniji periferni vid
 • nešto viša cijena od „običnih” dioptrijskih naočalnih leća, iako treba imati na umu da progresivne naočale zamjenjuju dva, a ponekad i tri para jednojakosnih naočala.

Tko i zašto treba progresivne leće?

Negdje oko četrdesete godine života mnogima od nas postane teško fokusirati vid na predmete koje smo do tada savršeno vidjeli, kao što su primjerice slova na ekranu računala ili mobitela ili slova na deklaracijama proizvoda. Zato počinjemo sve više udaljavati predmet koji pokušavamo fokusirati.

Što se događa? Oko, odnosno očna leća, gubi svoju elastičnost i počinje se sve teže prilagođavati, odnosno akomodirati. Toj sve težoj akomodaciji pridonose i otežani ostali procesi u oku koji nam oslabljuju prilagođavanje vida na blizinu. Naše oko se tada počne brzo umarati i rad postane naporan i neugodan. To se stanje naziva prezbiopija, a mnogi je primijete upravo kad im „ruke postanu prekratke” za čitanje.

Želimo naglasiti da prezbiopija nije isto što i kratkovidnost ili dalekovidnost. Zamislimo na trenutak da turistički razgledavamo neki grad i koristimo aktivnu kartu na svom pametnom telefonu. Kratkovidnost ili miopija znači da dobro vidimo stvari na blizu, a loše na daleko – vidimo čitati kartu, ali ne vidimo ime ulice na tabli. S druge strane, dalekovidnost ili hiperopija znači da udaljene predmete dobro vidimo, a one koji su nam blizu vidimo loše. Znači, u našem primjeru, vidimo pročitati ime ulice, ali ne vidimo pročitati kartu na mobitelu.

Kratkovidnost se naziva i minus dioptrija, a dalekovidnost plus dioptrija. Kad je netko samo dalekovidan ili kratkovidan ima naočale, odnosno naočalne leće, prilagođene baš za tu potrebu. Takve naočalne leće nazivamo jednojakosnim lećama. Međutim, kod prezbiopije trebamo leće koje će poboljšati naš vid i na daleko i na blizu. Drugim riječima, s kojima ćemo moći gledati kartu na mobitelu, a onda dignuti pogled i vidjeti jesmo li u pravoj ulici.

Jedno rješenje za taj problem su bifokalne naočale s dva fokusa, koje prepoznajemo po malom „prozorčiću“ za čitanje u donjem dijelu leće, a svojih se baka i djedova sjećamo upravo s takvim naočalama na nosu. Nažalost, to rješenje ostavlja problem vida na srednjoj udaljenosti. Primjerice, prilikom vožnje moramo jednako dobro vidjeti cestu na 100 m, prometni znak na 20 m i kontrolnu ploču na 50 cm. Rješenje je treća, najpraktičnija i najmodernija opcija – progresivne ili višejakosne naočalne leće.

Što su progresivne naočale?

Progresivne naočale nam s istom lećom pomažu gledati na bližu, dalju i srednju udaljenost. Definicija progresivnih naočalnih leća je da su one kao tri dioptrijske leće u jednoj i zapravo su zamjena za tri različita para naočala. Tako s istim naočalama možemo voziti automobil, piti kavu u društvu, baviti se sportom, raditi za računalom, tipkati po mobitelu ili čitati.

To je moguće zahvaljujući različitim jakosnim zonama za različite daljine gledanja. Gornji dio je za gledanje u daljinu, donji je za blizinu, a srednji za sredinu. Logično 😉 Pogled preko tih zona prelazi neprimjetno i oko se jednostavno fokusira na blizinu i daljinu, čime se znatno poboljšava kvaliteta života. Kad odjednom primijetimo da smo se prestali naprezati kod gledanja na daljinu i da smo prestali udaljavati slova ili dizati naočale pa prinositi slova bliže očima, shvatimo da se svaki dan prilagodbe na nove progresivne naočale itekako isplatio.

Bifokalne ili progresivne naočale

Bifokalne leće omogućivale su našim bakama i djedovima gledanje na blizinu i daljinu. Obično je donji dio bio za blizinu, a gornji za daljinu. Kad ste htjeli čitati pogledali biste prema dolje, kad ste gledali u daljinu podigli biste pogled. Između ta dva odvojena dijela leće obično se nalazi vidljiva crta. Kod progresivnih leća nema te crte i one se, u estetskom smislu, ničim ne razlikuju od običnih dioptrijskih leća.

Osim te vidljive crte, kod bifokalnih leća slika obično „skače” kad se gleda prema gore ili prema dolje. Predmeti odjednom izgledaju veći ili bliži i percepcija dubine je neko vrijeme čudna. Kod progresivnih leća nema tog „skoka”. One postupno prelaze od dioptrije do dioptrije i omogućuju oštar vid kod svake udaljenosti predmeta koji je u fokusu.

Koju vrstu progresivnih leća ćemo odabrati ovisi o našem životnom stilu, radnim potrebama i stanju našeg vida. Odluku svakako treba donijeti nakon iscrpnog razgovora s pouzdanim i iskusnim specijalistom optičarom ili optometristom i nakon detaljnog pregleda vida.

Povijest progresivnih naočala

Progresivne leće patentirane su još 1907. godine u Velikoj Britaniji, ali one nisu odmah prihvaćene. Tek nakon nekoliko poboljšanja došle su u komercijalnu upotrebu 1959. godine. Tada ih je na tržište uvela tvrtka Société des Lunetiers odnosno današnji Essilor.

Te prve progresivne leće bile su dosta slične bifokalnim lećama, ali bez crte na leći. Tijekom godina, a posebno od 1980-ih na ovamo, proizvođači su značajno razvili kvalitetu progresivnih leća. Danas se kompleksne površine progresivnih leća mogu računalno obrađivati čime se postiže najbolja kvaliteta i najoštriji vid.

Napravili su mi savršene progresivne sunčane naočale
Petra GustetićGoogle recenzija

Dvije generacije progresivnih leća – konvencionalne i FreeForm

Konvencionalni način (CS) je postupak koji se koristi za proizvodnju jednojakosnih leća (sferne, asferne), bifokalne, progresivne, a velika ograničenja u proizvodnji pojedinih vrsta leća, stvorila su stalnu potrebu za razvojem tehnologije.

FreeForm (FF) je postupak (tehnologija) koji se koristi za proizvodnju širokog raspona i svih vrsta leća: jednojakosne (sferne, asferne, atorične, biasferne) bifokalne, specijalne i progresivne leće.

Površinska obrada – Najveća razlika između površinske obrade FF i CS obrade površina je ta što FF oprema može proizvesti leću veće preciznosti (tri ili više osi) i glađe površine leća. Glatkoća tj. hrapavost kod CS je 0,03 – 0,1 mm dok kod FF je 0,3 mikrona (0,0003 mm). Usporedbe radi, leća proizvedena na CS i nakon finog poliranja je imala hrapavost 0,03 mm dok na FF je nakon „grube“ obrade finija nego nakon poliranja kod CS.

Poliranje – Kad gledamo konkavnu stranu leće kod FF obrade ona je točna i precizna pa kažemo da je HD. To je više slično visokoj razlučivosti (HD kada recimo uspoređujemo s TV tehnologijom slike) za koju je karakteristična složena zakrivljenost proizvoda s mnogo većom hrapavošću površine (0,03 do 0,1 mm), u odnosu na konvencionalne površine koje imaju samo „kružne“ zakrivljene površine. FF površine nakon rezanja imaju površinsku hrapavost od približno 0,3 mikrona (0,0003 mm), što je slično površini koja je uobičajena nakon finog poliranja u CS obradi. Stoga leće generirane FF opremom ne moraju ići na dodatni fini „tuning“ kao što je to bio slučaj kod CS, nego idu ravno na poliranje.

Površine leća obrađene na konvencionalnoj opremi moraju se fino kružno doraditi prije poliranja, a krivulja leće ograničava krivulju na „kružnoj“ površini: sferne ili torične.

Oprema – Za proizvodnju FF leća, osim generatora, treba imati i softver bez kojeg zapravo i nema FF proizvodnje. Neki laboratoriji koriste FF generator za izradu samo konvencionalnih površina leća. Taj se postupak obično naziva rezanje. Glavne prednosti rezanja su značajno poboljšanje preciznosti dioptrijske jakosti leće, smanjen lom u proizvodnji, poboljšana učinkovitost proizvodnje, a nisu potrebni ni „krugovi” za fino poliranje.

Softver – Sofber se sastoji od tri dijela:

 • sustav za upravljanje laboratorijima (LMS)
 • sustav za dizajn leća (LDS), koji stvara
 • datoteke s definicijom površine (SDF).

LDS radi generički dizajn leća. SDF je datoteka u tri točke s koordinatama X, Y i Z koja opisuje visinu površine na površini leće. To je poput 3D slike površine. Zatim se ova „datoteka“ izrezuje pomoću generatora i reproducira površinu, obično na konkavnoj strani leće, iako ova oprema može rezati i konkavnu i konveksnu stranu leće. Dakle, ključna komponenta softvera FF je sustav dizajna leća.

Tradicionalni alati za izradu leća mogu raditi samo na stražnjoj strani leće. Ne mogu stvoriti asferične oblike ili složene krivulje potrebne za PAL (progressiv adaptive lens). Zbog toga je progresivni kanal kod CS proizvodnje unaprijed oblikovan izradom na konveksnoj površini leće.

FF omogućuje obradu prednje, stražnje ili obje strane površine leće. Računalno numerički upravljani (CNC) generator FF stvara površinu leće prema željenim parametrima, koji uključuju varijable koje utječu na optiku. Zatim se leća polira pomoću računalno kontroliranog sustava „meke spužve” kako bi se osiguralo postizanje optičke jasnoće uz održavanje integriteta površinske krivulje.

Trenutno postoji nekoliko načina na koje se tehnologija FF prilagođava kako bi se osigurala sljedeća generacija PAL dizajna, a to je fino podešavanje poluproizvoda leće s unaprijed oblikovanim površinskim progresivnim dizajnom. Zatim se stražnja strana može brusiti složenim krivuljama FF koje će leću prilagoditi vizualnim potrebama pacijenta.

Novi dizajn može uključiti vizualne navike klijenta u dizajn leća kako bi se dobila progresivna površina koja je jedinstveno prilagođena ponašanju i načinu pregleda pojedinca. Da bi se dobili ti podaci treba izmjeriti način na koji pacijent pomiče glavu i oči kad preusmjerava pogled izravno naprijed na periferiju. Ti se podaci i standardni recept koriste za stvaranje leće optimizirane za način na koji pacijent koristi oči, što su takozvani individualni parametri.

Podešavanje okvira i njegovog položaja nošenja FF PAL može se dalje prilagoditi odabirom različitih duljina progresivnih kanala na temelju odabranog oblika okvira i potreba korisnika.

Na kraju, leća je dobra koliko i dizajn leće na kojem se temelji. Stoga je FF tehnologija dragocjena samo kad je uparena s izvrsnim dizajnom leća.

Vaš sam dugogodišnji pacjent, jako sam zadovoljna
Đurđica GalinecFacebook komentar

Dvije vrste progresivnih leća

Progresivne leće za svaku namjenu

Progresivnim lećama za svaku namjenu smatramo leće za svakodnevno i cjelodnevno nošenje. To su leće koje će dati najbolje rezultate za gledanje na daljinu i na blizinu, dok će srednje vidno polje biti nešto suženo. Upravo zato, ljudima koji puno vremena provode pred zaslonom računala i samim time veći broj sati u danu gledaju kroz srednje vidno polje, radi udobnosti preporučujemo drugu vrstu progresivnih leća koje popularno nazivamo radne leće.

Manje područje za srednju udaljenost nije dizajnirano za dugoročan rad za računalom. Sredina Blizina Daljina Površine leće

Progresivne radne leće za rad na računalu

Ove specijalizirane progresivne leće namijenjene su osobama koje rade za računalom i zbog prirode posla trebaju oštar vid na dalju i srednju udaljenost. Ove naočale pomažu ublažiti zamor oka i druge simptome kojima je uzrok rad za računalom i općenito predugo gledanje u zaslon, a odlikuju se proširenom srednjim vidnom zonom.

Sredina Čitanje Daljina Površine leće

Koje poklon-naočale odabrati

Uz svake kupljene progresivne naočale, u optici Kobačić možemo odabrati jedne poklon-naočale. Za poklon-naočale možemo odabrati još jedne progresivne za svaku namjenu, progresivne radne leće za rad na računalu ili progresivne sunčane naočale. Koje su poklon naočale najbolje za nas, otkrivamo kroz razgovor u osam koraka, koji je ključ za uspješan i bezbolan prelazak na progresivne naočale.

Progresivne sunčane naočale

Naravno, postoje i sunčane naočale sa zatamnjenim progresivnim lećama. Razlikujemo progresivne fotoosjetljive naočale i zatamnjene progresivne naočale. Zatamnjene progresivne naočale uvijek su tamne, baš poput običnih sunčanih naočala.

Fotoosjetljive ili fotokromatske progresivne leće automatski se zatamnjuju ili posvjetljuju ovisno o jačini ultraljubičastog svjetla. To znači da će biti tamne poput sunčanih naočala kad hodamo ulicom, a automatski posvijetliti kad uđemo u prodavaonicu ili kafić.

Pregled vida za progresivne naočale

Pregled vida ključni je korak u odabiru progresivnih naočala. Taj pregled obavlja specijalist optometrist. Pritom je iznimno važno koristiti najbolju moguću opremu koju nalazimo u relativno malom broju optika. Primjer takvog uređaja je foropter Essilor Vision R-800 s tehnologijom Essilor AVA™. Radi se o automatiziranom uređaju s lećama koje se stavljaju ispred očiju klijenta, a omogućuje vrlo brzo izmjenjivanje i kombiniranje leća.

Essilor AVA™ – Jedina mogućnost za individualne mjere

U Optici Kobačić oduvijek radimo s najboljim dostupnim uređajima na tržištu, pa tako uređaj Vision-R™ 800 uz Essilor AVA™ tehnologiju imamo još od početka 2020. godine.

AVA™ tehnologija omogućuje mjerenja dioptrije u koracima od 0,01, odnosno jedne stotinke, a ne u koracima od 0,25 kako je do sada bilo jedino moguće. To znači da nam oko neće “pobjeći” na malo veću dioptriju ili se mučiti s malo manjom dioptrijom od naše, kako je to bilo do sada. Ako nam je dioptrija, primjerice, -3,12, više nema potrebe da odlučujemo hoćemo li na to oko staviti dioptriju -3,00 ili -3,25. Sada možemo bez problema izraditi naočalne leće s dioptrijom -3,12.

Još jedan bitan uređaj kod pregleda vida za progresivne naočale je Visioffice koji mjeri centar rotacije oka.

Pregled vida za progresivne naočale traje duže nego za obične dioptrijske naočale, a otvoren i neposredan odnos sa specijalistom optičarom ili optometristom je od velike važnosti, jer i najmanje razlike pri tako detaljnom i preciznom pregledu, mogu značiti veliku razliku kod kasnije prilagodbe. Zato je važno da odvojimo dovoljno vremena za pregled i da, osim samog objektivnog i subjektivnog pregleda na optometrijskim instrumentima, stignemo na miru porazgovarati o stilu života, navikama, sportu ili nekim drugim specifičnostima. Samo tako ćemo dobiti najbolje moguće leće za naše potrebe.

Cijena progresivnih naočala

Jedno od najčešćih pitanja koje svi postavljamo je „Koliko koštaju progresivne naočale?”. Teško je ovako paušalno govoriti o cijeni, ali najkvalitetnije progresivne naočale koštaju od 200 € do 800 €, a može biti više ako pričamo o beskompromisnim Varilux® XR series™ lećama. Istina, velik je raspon, ali progresivne leće su izuzetno individualan proizvod i na cijenu utječe puno faktora: materijali, dioptrija, dodatni slojevi i zaštitni premazi, proizvođač leća, fotoosjetljivost leće itd.

Postoje i neke povoljnije opcije i jeftine progresivne leće, ali nažalost njihova cijena odražava i njihovu kvalitetu. Kad pogledamo odnos cijene i korištenja, svaka uložena kuna će se isplatiti samo ako je izbor progresivnih naočalnih leća posljedica kvalitetnog pregleda vida i razgovora o individualnim potrebama.

Naime, naočale s progresivnim lećama koristimo najmanje dvije trećine dana. Stavimo ih kad se probudimo, skinemo kad idemo spavati. S njima radimo, kuhamo, čitamo, vozimo, hodamo i one znatno unaprjeđuju naše zdravlje i kvalitetu života.

Negativni komentari koji prate progresivne naočale, najčešće su vezani uz progresivne leće loše kvalitete. Naravno, svi imamo ograničeni budžet kojim pokušavamo zadovoljiti sve specifične životne izazove, no dobar vid je zadnja stvar na kojoj treba štedjeti.

Najbolji progresivi koje sam imala
Vesna RibarićFacebook komentar

Okviri za progresivne naočale

Već smo pisali o tome kako odabrati najbolje okvire, ali kod progresivnih leća postoje još neki zahtjevi koje okviri moraju ispuniti osim estetske funkcije. Kod progresivnih leća je jako bitna širina okvira, jer određene progresivne leće daju različite rezultate u kombinaciji s raznim veličinama okvira. Budući da progresivne leće omogućuju gledanje na sve daljine, vrlo je važno da taj cijeli raspon vida stane unutar okvira.

Važno je zapamtiti da čak 80 % problema s progresivnim naočalama dolazi od toga što su nekvalitetne progresivne leće ugrađene u neadekvatne okvire i nisu kvalitetno izmjereni ostali važni parametri koji će tu leću učiniti specifičnom baš za tu određenu osobu.

Naočalne leće, okvir, oblik lica, razmak zjenica, vodeće oko, stvarni centar rotacije oka i omjer pomaka oka i glave pri gledanju na razne udaljenosti, moraju biti međusobno fino ugođeni. Tek tada dobivamo visoko personalizirani proizvod koji odgovara samo jednoj osobi i na koji će se ta osoba lako naviknuti.

Zato je važno odabrati pouzdanog specijalista optičara ili optometrista, jer će on napraviti završnu provjeru i prilagodbu leća i okvira. Isto je tako važan dobar i temeljit pregled prije same izrade naočala.

Prilagodba na progresivne naočale i iskustva korisnika

Moguće da ste čuli kako je privikavanje na progresivne naočale poseban proces. Korisnici prvih dana upotrebe mogu iskusiti neke simptome kao što su mutan vid, vrtoglavica, iskrivljeni periferni vid ili mučnina. Međutim, što je pregled vida odrađen bolje, poštujući sve korake prilagodbe, to su negativni simptomi prilagodbe manji. Progresivne leće utječu i na doživljaj dubine, pa prvih dana prilagodbe treba paziti pri spuštanju niz stepenice. Svi ovi simptomi prođu kroz dva do tri dana.

Kod prilagodbe na progresivne naočale važno je slijediti sljedeće upute:

 • Nositi progresivne naočale. Izgleda kao samorazumljivo pravilo, ali zbog spomenutih neugodnih simptoma ljudi tijekom prilagodbe često skidaju progresivne naočale na nekoliko sati, što je pogrešno. Jednostavno, što više nosimo progresivne naočale, prije ćemo se na njih priviknuti. Također je važno da ne nosimo naizmjence stare naočale i nove progresivne naočale, jer će i to usporiti proces prilagodbe.
 • Vježbati vid s novim progresivnim naočalama. Sjednite pred televizor, na uobičajenu udaljenost, i uzmite novine u ruku. Premještajte pogled s televizora na novine i nazad kako biste ubrzali navikavanje oka na nove leće.
 • Pomičite cijelu glavu, ne samo oči. Ovo je navika koju treba stvoriti: kad gledate na daljinu podignite malo glavu, a kad čitate nemojte spustiti samo pogled nego cijelu glavu. Pomičete li samo oko od jednog do drugog dijela leće, oko će se zamoriti, a može doći i do glavobolje.
 • Dobro namjestite okvire. Pripazite da vam, recimo, nisu prenisko na nosu. One moraju biti visoko i što bliže očima kako bi se što bolje iskoristile prednosti progresivnih leća.
 • Budite strpljivi. Iako vam prvih dana može biti teško, vaše će se oči kroz par dana naviknuti na nove leće i vi ćete moći uživati u oštrom vidu na daleko i na blizu. Budući da za navikavanje treba nekoliko dana.
Nosim progresivne dva mjeseca - savršene
Ljubica ČesiFacebook komentar

Savjeti za nošenje progresivnih naočala

Nakon uspješne prilagodbe, evo nekoliko savjeta za dug i sretan suživot s vašim novim progresivnim naočalama:

 1. Kad ih ne koristite, čuvajte ih u njihovom etuiju.
 2. Kad ih odlažete, pazite da leće ne dodiruju površinu.
 3. Pazite na okvire. Ispadnu li vam naočale, dođite na ponovnu prilagodbu odnosno „justiranje“. Ne ravnajte naočale sami. Malo prejak pritisak i – kvrc.
 4. Osigurajte svoje naočale ili u slučaju optike Kobačić, koristite akciju „Prelazak na progresivne naočale 100 % bez rizika“, koja u cijenu već ima uključeno i osiguranje.
 5. Nemojte drugima davati da isprobaju vaše progresivne naočale. Na drugačijem obliku glave vaši se okviri mogu iskriviti i naočale vam više neće pravilno pristajati.

Naočale čistite isključivo mekanom krpicom koju vam je dao vaš optičar, ali pazite da krpicom ne čistite suhe naočale jer bi sitne čestice na njima mogle oštetiti leću. Zato naočale isperite specijalnom tekućinom prije čišćenja kako biste uklonili sve mrvice i prašinu s leća.